Triggerfaktorer

Hva som provoserer fram et rosaceautbrudd, er svært individuelt. Den som kjenner sine triggerfaktorer, bør først og fremst unngå disse. Enkelte ser ikke noen særlige sammenhenger, mens andre opplever at én eller flere av følgende faktorer kan få rosaceaen til å blomstre opp:

 1. Psykologiske faktorer
  Nervøsitet, stress.
 2. Miljøfaktorer
  Sol, vind, temperatursvingninger, arbeid ved dataskjerm.
 3. Kjemiske stoffer
  Teofyllinholdige, blodkarutvidende samt kortisonholdige legemidler.
 4. Sykdommer og hormonelle forstyrrelser
 5. Mat
  Kaffe, alkohol, krydret mat, varm mat og drikke, sitrusfrukter.
 6. Kremer og salver
  Kremer som inneholder kortison, kremer som er konservert med alkohol og sorbinsyre, solkremer, kosmetikk, hårspray, insektmiddel.

Alle med rosacea bør unngå overdreven soling fordi det forverrer sykdommen. Vask heller ikke ansiktet med såpe og vann, men bruk rensemidler for følsom hud. Unngå sterke produkter, og ikke bruk kremer som inneholder kortison.

 
Rosazol krem (metronidazol 1 %) 25 g er et reseptfritt legemiddel for behandling av rosacea etter at diagnosen er stilt av lege. Rosazol påsmøres to ganger daglig (morgen og kveld) på huden. Behandlingsperioden er vanligvis tre til fire måneder. Kremen påsmøres i et tynt lag og områdene som skal behandles, vaskes med en mild såpe før påføring. Kontakt lege ved kraftig hudirritasjon, eller om behandlingen ikke hjelper. Unngå UV-eksponering (soling, solarium og UV-lampe) og kontakt med øyne og slimhinner i behandlingsperioden. Bør ikke brukes til barn. Les alltid pakningsvedlegget nøye før bruk. For mer informasjon og pris se felleskatalogen.no

Sist endret: 29 October, 2014