Hvordan behandler man rosacea?

Siden rosacea er en kronisk sykdom, kan den ikke kureres, bare kontrolleres. Alle som har fått sykdommen konstatert av lege, bør starte behandling så snart som mulig for å unngå at sykdommen forverres. Den klassiske behandlingen er med kremer som inneholder virkestoffene metronidazol eller azelainsyre. Hvis det ikke hjelper, er det vanlig å behandle med tetrasykliner, en slags antibiotika i tablettform. Noen ganger kan det være nødvendig med en kombinasjon av kremer og tabletter.

En annen måte å holde rosacea i sjakk på, er med laserbehandling. Denne metoden er effektiv på rødhet og overfladiske blodkar, men også den dyreste da det kan være nødvendig med vedlikeholds¬behandlinger i flere år. For rosacea som har utviklet seg til telangiektasier (utvidede blodkar), er det egentlig bare laserbehandling som kan anbefales.

Feil preparat kan forverre symptomene. Mange kosmetikkmerker tilbyr kremer som demper rødhet i huden, men mange av disse inneholder kortison, som riktignok har en effekt på kort sikt, men som på lang sikt kan gjøre rosaceaen enda verre.

 
Rosazol krem (metronidazol 1 %) 25 g er et reseptfritt legemiddel for behandling av rosacea etter at diagnosen er stilt av lege. Rosazol påsmøres to ganger daglig (morgen og kveld) på huden. Behandlingsperioden er vanligvis tre til fire måneder. Kremen påsmøres i et tynt lag og områdene som skal behandles, vaskes med en mild såpe før påføring. Kontakt lege ved kraftig hudirritasjon, eller om behandlingen ikke hjelper. Unngå UV-eksponering (soling, solarium og UV-lampe) og kontakt med øyne og slimhinner i behandlingsperioden. Bør ikke brukes til barn. Les alltid pakningsvedlegget nøye før bruk. For mer informasjon og pris se felleskatalogen.no

Sist endret: 29 October, 2014