Hva er rosacea?

Rosacea er en betennelsestilstand som først og fremst rammer kinn, nese, hake og panne, men som også kan ramme øynene. Sykdommen kan ta mange former, og derfor er begrepet rosacea mer som en fellesbetegnelse. Det vanligste kjenne¬tegnet for rosacea er rødhet i huden, ofte sammen med nupper. Hos noen kommer hudforandringene i utbrudd, mens de hos andre er mer konstante. Noen opplever bare lett flushing (anfallsvis rødming), mens andre kan være veldig røde og ha pussfylte blemmer i store deler av ansiktet, ofte i kombinasjon med svie og prikking. Men rosacea kan også opptre på andre måter, for eksempel som okulær rosacea (betennelsen setter seg i øyet), telangiektasier (utvidede blodkar) og rhinopyma (forstørrede talgkjertler på nesen).

Rosacea går ofte under navnet «voksenakne», noe som er misvisende, da sykdommen ikke er beslektet med akne. Det er viktig å skille mellom rosacea og akne, da de behandles på forskjellige måter. Å behandle en rosaceahud med vanlige aknepreparater kan til og med forverre symptomene.

 
Rosazol krem (metronidazol 1 %) 25 g er et reseptfritt legemiddel for behandling av rosacea etter at diagnosen er stilt av lege. Rosazol påsmøres to ganger daglig (morgen og kveld) på huden. Behandlingsperioden er vanligvis tre til fire måneder. Kremen påsmøres i et tynt lag og områdene som skal behandles, vaskes med en mild såpe før påføring. Kontakt lege ved kraftig hudirritasjon, eller om behandlingen ikke hjelper. Unngå UV-eksponering (soling, solarium og UV-lampe) og kontakt med øyne og slimhinner i behandlingsperioden. Bør ikke brukes til barn. Les alltid pakningsvedlegget nøye før bruk. For mer informasjon og pris se felleskatalogen.no

Sist endret: 29 October, 2014